Základy managementu kvality a životního prostředí (FSI-BMK)

Akademický rok 2020/2021
Garant: doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D., FEng.  
Garantující pracoviště: ÚVSSR všechny předměty garantované tímto pracovištěm
Jazyk výuky: čeština
Cíle předmětu:
Cílem předmětu je poskytnout studentům nejdůležitější teoretické poznatky doplněné o konkrétní příklady a způsoby aplikace umožňující pochopit význam a úkoly managementu kvality a ochrany životního prostředí. Vést studenty k tomu, aby si osvojili poznatky o vnitřním a vnějším prostředí organizace a naučili se používat metody uplatňované při analýze vnějšího a vnitřního prostředí.
Výstupy studia a kompetence:
Absolvent získá schopnost vnímání:
- rizika z pohledu zajišťování kvality produktu (výrobku nebo služby),
- významu principu neustálého zlepšování procesů na snižování rizik a
- potřeby řízení dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí.

Prerekvizity:
Předpokládá se všeobecné ekonomické povědomí, dále znalosti z matematiky a fyziky v rozsahu obvyklém pro bakalářský stupeň studia.
Obsah předmětu (anotace):
Předmět "Základy managementu kvality a životního prostředí" seznámí studenty základy principů podnikové ekonomiky a podniku jako organizace v kontextu se základními požadavky na systém managementu jakosti (ČSN EN ISO 9001) a systém managementu orientovaného na životní prostředí (ČSN EN ISO 14001). Studenti pochopí zásady procesního přístupu v rámci systému managementu kvality a význam principu neustálého zlepšování procesů a základy řízení dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí v souladu s environmentální politikou a cíli podniku.
Metody vyučování:
Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách. Dle možností budou pro studenty organizovány přednášky odborníků z praxe a exkurze do firem zabývajících se činnostmi souvisejícími s obsahem předmětu.
Způsob a kritéria hodnocení:
Studenti musí vypracovat a obhájit zpracovaný semestrální projekt na zadané téma.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky:
Kontroluje se účast ve cvičeních. Přednášky jsou dobrovolné, prezentace a obhajoba zadané semestrální práce je povinná.
Typ (způsob) výuky:
    Přednáška  13 × 2 hod. nepovinná                  
    Cvičení  13 × 2 hod. povinná                  
Osnova:
    Přednáška 1. Úvod do předmětu - základní pojmy a definice
2. Dimenze kvality. Orientace na zákazníka
3. Orientace na procesy a jejich řízení
4. Sedm základních nástrojů managementu kvality
5. Sedm nových nástrojů managementu kvality
6. Výklad norem řady ISO 9000
7. Výklad norem řady ISO 9000 - dokončení
8. Význam managementu životního prostředí
9. Posuzování dopadu podnikových procesů na životní prostředí
10. Výklad norem řady ISO 14000
11. Výklad norem řady ISO 14000 - dokončení
12. Proces neustálého zlepšování
13. Prezentace a obhájení semestrálních prací
    Cvičení 1. Hlavní pojmy, ekonomie, environment, podnikání a kvalita.
2. Cíle podniku, majetková a kapitálová struktura podniku.
3. Kontext organizace.
4. Náklady na kvalitu.
5. Analýzy rizik.
6. Mapování procesů.
7. Leadership
8. Environmentální aspekty
9. Závazné povinnosti organizace
10. PDCA model
11. - 12. Semestrální práce studentů na zvolená témata a diskuse k nim.
13. Prezentace a obhajoba semestrálních prací.
Literatura - základní:
3. SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kol. (2010) Podniková ekonomika. 5.vyd. Praha:C.H.Beck. 502 s. ISBN 80-7400-336-3.
4. Zákon č. 22/1997 Sb. (aktuální znění) O technických požadavcích na výrobky
10. ČSN EN ISO 14001:2016 Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem k použití; ÚNMZ, Praha, 2016
13. ČSN EN ISO 9001:2018 Systémy managementu kvality - Požadavky
14. ČSN EN ISO 9000:2016 Systémy managementu kvality - Základní principy a slovník
Literatura - doporučená:
3. JURAN, J. M.; GRYNA F. M.: Juran´s Quality Control Handbook. McGraw-Hill, Inc., New York, 1988
5. Nenadál, J. a kol.: Moderní management jakosti. Management Press, Praha, 2008
7. Janíček, L. a kol: Evropská unie – instituce, ekonomická, bezpečnostní a sociální politika. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-819-8
8. Janků, M.: Evropská unie – právní system evropských společenství. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-806-6
9. Remtová, K.: Strategie podniku v péči o životní prostředí, Dobrovolné nástroje, VŠE Praha 2006, ISBN 80-245-1086-3
11. Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí
12. Reichholf, J.: Životní prostředí, Ekologie lidských sídel, Ikar Praha 1999, ISBN 80-7202-503-1
Literatura - rozšiřující:
1. KETTUNEN, J.: Essays on strategic management and quality assurance; OULU 2009; ACTA UNIVERSITATIS OULUENSIS C Technica 329; pp. 44; ISBN 978-951-42-9178-
1. KORÁB, V., J. PETERKA a M. REŽŇÁKOVÁ., Podnikatelský plán. Brno: Computer Press. 2007. 2016 s. ISBN 978-80-251-1605-0.
2. GOETSCH, D. L.; DAVIS, S. B.: Quality Management - Introduction to Total Quality Management for Production, Processing and Services; 5. ed.; June 2005; ISBN 978-0131189294
2. SRPOVÁ, J., I. SVOBODOVÁ, P. SKOPAL a T. ORLÍK. Podnikatelský plán a strategie. Praha: Grada. 2011. 200 s. ISBN 978-80-247-4103-1.
Zařazení předmětu ve studijních programech:
Program Forma Obor Spec. Typ ukončení   Kredity     Povinnost     St.     Roč.     Semestr  
B-VTE-P prezenční studium --- bez specializace -- zá,zk 3 Povinný 1 1 L