Ekonomika a management podniku (FSI-5EM-K)

Akademický rok 2021/2022
Garant: doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D., FEng.  
Garantující pracoviště: ÚVSSR všechny předměty garantované tímto pracovištěm
Jazyk výuky: čeština
Cíle předmětu:
Cílem je seznámit studenty s funkcionalitou podniku a řízením výroby z ekonomického a manažerského pohledu.
Výstupy studia a kompetence:
Student získá teoretické znalosti v oblasti ekonomiky výrobních podniků a základy manažerského řízení výroby. Studenti by měli být schopni na základě získaných znalostí a dovedností zpracovávat základní technicko-ekonomické kalkulace a své dovednosti aplikovat v řízení výrobních procesů.
Prerekvizity:
Obecné znalosti matematiky na úrovni absolvovaných kurzů na FSI. Základní znalosti diferenciálního a integrálního počtu.
Obsah předmětu (anotace):
Předmět zahrnuje vědomostní potřeby managementu v oblasti strojírenské výroby. Studenty seznamuje se základními ekonomickými východisky a pomáhá pochopit ekonomické výrobní vztahy ve vztahu k produktu. Je zaměřen zejména na základní informace v oblasti ekonomiky podniku a principům trhu ( např. hospodářský výsledek podniku, poptávky, nákladovost, kalkulace, výrobní kapacity, základy rozpočtování, atd.). Zahrnuje rovněž principy síťové analýzy, tržního postavení, vícekriteriálního rozhodování či strategického plánování.
Metody vyučování:
Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách. Jsou vypracovány praktické příklady, na které navazují zkušební příklady vytvořené z aktuálních dat podnikové praxe.
Způsob a kritéria hodnocení:
Podmínky udělení zápočtu:
100% absolvování cvičení
Zkouška :
Test sestávající z 15 otázek (max. 15 bodů).
Výpočtová část se třemi příklady (max. 15 bodů).
Hodnocení: 27 a více bodů A; 26-23 bodů B; 22-19 bodů C; 18-17 bodů D; 16 bodů E
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky:
Účast na cvičení je povinná. Na cvičeních se hodnotí aktivita a základní znalosti.
Typ (způsob) výuky:
    Konzultace v kombinovaném studiu  1 × 17 hod. povinná                  
    Konzultace  1 × 35 hod. nepovinná                  
Osnova:
    Konzultace v kombinovaném studiu 1. Úvod – základy ekonomiky podniku. Charakteristiky specifických ekonomických situací s důrazem na technické́ faktory: Volná soutěž̌. Přechod k nedokonalé konkurenci. Monopol. Oligopol. Podnik jako instituce.
2. Význam procesního řízení a řízení prostřednictvím činností; trh; tržní hodnocení produktu Matice BCG, Matice GE.
3. Výsledek činnosti podniku – HVP; tržby, náklady; zisk; provozní nákladová páka.
4. Výrobní faktory; typologie nákladů; nákladové funkce; nástroje řízení nákladů; bod zvratu.
5. Poptávkové funkce, tržní rovnováha. Operativní výkonnost podniku. Rentabilita vlastního kapitál (ROE), rentabilita aktiv (ROA), rentabilita tržeb (ROS), rentabilita investovaného kapitálu (ROCE)
6. Ekonomické aspekty jakosti; náklady na kvalitu.
7. Kalkulace výroby; metody kalkulace; postup řešení jednotlivých metod a jejich praktické užití.
8. Výrobní kapacita, výkonnost výrobních zařízení, účinnost výrobního řízení, využitelný časový fond.
9. Finanční plánování, základní podnikové bilance, rozvaha, výkaz zisku a ztrát, peněžní tok (CF).
10. Čas a riziko ve finančním řízení, kvantifikace rizika ve finančním řízení a investování, časová hodnota peněz, hodinová nákladová sazba.
11. Plánování v podniku, podnik. cíle, síť. analýza CPM a její uplatnění v plánování.
12. Statická a dynamická finanční analýza.
13. Manažerské řízení výroby, management zdrojů, manažerské funkce, leadership, řízení lidských zdrojů.
    Konzultace 1. Seznámení s předmětem, stanovení požadavků. Příklady podnikové struktury a jeho procesů.
2. Trh, výpočty a porovnání trhu, tržní postavení produktu.
3. HVP, Ziskovost.
4. Náklady, nástroje řízení nákladů, BZ.
5. Poptávkové funkce.
6. Náklady na jakost.
7. Kalkulační vzorce.
8. Výrobní kapacita.
9. Podnikové bilance.
10. Hodinová nákladová sazba, výpočty výrobních kapacit.
11. CPM – síťová analýza.
12. Statická a dynamická finanční analýza.
13. Diskuze se studenty na téma management.
Literatura - základní:
1. PINEDO, Michael L. Planning and Scheduling in Manufacturing and Services. New York, USA : Springer, 2005. 506. ISBN: 0-387-22198-0.
2. ASKIN, Donald G., GOLDBERG, Jeffrey B. Design and analysis of lean production systems. The University of Arizona : John Eley and Sons, 2002. 533. ISBN: 0-471-11593-2.
3. KOTLER,P.: Marketing.Management , , 0
4. MAIMON, O., KHMELNITSKY, E., KOGAN, K. Optimal flow control in manufacturing systems (Production Planning and Scheduling). The Netherlands : Kluwer Academic Publisher, 1998. 346. ISBN: 0-7923-5106-1.
5. HARRISON, D.K., PETTY, D.J. Systems for Planning and Control in Manufacturing. Oxford : Butterworth, Heinemann, 2002. 295. ISBN: 0-7506-4977-1.
6. VÍDECKÁ, Z. Plánování a řízení výroby. Přednášky předmětu Informační podpora procesů (Fakulta Podnikatelská VUTBR). 2010
7. SIMEONOV, S. Pokročilé plánování a rozvrhování. Přednášky (Fakulta Strojní VUTBR). 2010
Zařazení předmětu ve studijních programech:
Program Forma Obor Spec. Typ ukončení   Kredity     Povinnost     St.     Roč.     Semestr  
N-KSB-K kombinované studium --- bez specializace -- kl 4 Povinný 2 2 Z
N-VSR-K kombinované studium --- bez specializace -- kl 4 Povinně volitelný 2 2 Z